Het beste goede voornemen

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje in de show.

Vandaag was Yola Van Dijck te gast en voor de verandering interviewt zij Prem in plaats van omgekeerd.

Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link. 

Het beste goede voornemen

Vandaag gaat het over goede voornemens.

Toen ik in juni door Prem werd uitgenodigd en daarna elke week in Zwarte Prietpraat mocht komen, hadden Prem en ik ons voorgenomen dat ik  elke week om 1u ‘s nachts live aan de luisteraars een positieve tip zou geven. Een tip voor je relatie maar ook meer algemeen om je omgeving wat blijer te maken. Door een complimentje te geven, interesse te tonen, een liefdesbriefje verstoppen, de naam onthouden van mensen die je ontmoet, meer te lachen, te focussen op goed nieuws, ….

Nu moet ik trots vaststellen dat we dit voornemen goed hebben volgehouden. En dat is mooi, want slechts 25% van de goede voornemens worden volgehouden.

Ik heb nog wel een paar interessante weetjes over goede voornemens, die je misschien nog niet wist:

 1. Weet je wat het populairste goede voornemen is?
  Het is ‘je minder druk maken’ (27%),
  gevolgd door meer sporten en bewegen (26 procent)
  en afvallen (24 procent).
  Opvallende stijger milieuvriendelijker gaan leven (12 procent)
 2. Nog een weetje: Mannen houden hun goede voornemens langer vol dan vrouwen.
  Maar daar is een verklaring voor. Vrouwen maken voornemens die lastiger zijn vol te houden. Zo kiezen zij er vaker voor om zich minder druk te maken, terwijl mannen twee keer zo vaak als vrouwen meer willen gaan sporten.
 3. En dan is er nog een feit dat verklaart, waarom Prem en ik ons voornemen zo flink hebben volgehouden: Goede voornemens die in augustus worden gemaakt, hebben een veel grotere kans van slagen.
  Januari is de slechtste maand voor goede voornemens, De maand met het hoogste succespercentage is augustus, wanneer je terugkomt van vakantie en sowieso weer moet wennen aan nieuwe routines. En dan ook gemakkelijker een nieuwe routine erbij kan leren. Wij zijn begonnen half juli geloof ik, dus dat hebben we goed gezien.
 4. Nog wat weetje: Als veel mensen samen dezelfde goede voornemens hebben, worden ze langer volgehouden en goede voornemens,  waarbij je niet alleen zelf beter van wordt, maar ook je medemens er baat bij heeft, geven de grootste voldoening.

Dus dacht ik: als we nu eens met z’n allen, alle luisteraars samen, voor volgend jaar ons voornemen dat we elke dag iemand in onze omgeving een beetje blijer maken door een complimentje, een schouderklopje, een glimlach, om het even wat.

Dat is een gemakkelijk voornemen, dat we met z’n allen samendoen en je niet alleen jezelf maar ook de ander beter maakt, dus dat kan alleen maar lukken!

Wil je inspiratie, schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief van  www.365smiles.net.

 

 

Abonneer je op 365 Smiles

En ontvang elke dag een tip om iemand anders blij te maken in je mailbox. En bovendien krijg je er elke keer iets bij, waardoor jij ook een glimlach krijgt: leuke filmpjes, inspirerende quotes, handige checklists en infographics, ….

En het allerleukste is: het is helemaal gratis!