In de podcast ‘Start 2 Shine & Go Beyond’ spraken Stefanie Bay en ik over iets waar we allemaal mee te maken hebben: energie.
Energie is wat ons drijft en ons in staat stelt om de dingen te doen die we graag doen, zelfs na een lange dag hard werken.

Genoeg energie hebben geeft je kracht, enthousiasme, positiviteit, succes en geluk. We richten ons vaak op wat ons energie geeft: gezond leven, beweging, een positieve mindset en goede voeding. Maar wist je dat er ook veel dingen zijn die onze energie onopgemerkt kunnen afvoeren?

Laten we daar eens dieper op ingaan!

**(Klik hier om de podcast te beluisteren)**

 

Wat Zijn Jouw Energievreters?

Om volop te kunnen genieten van het leven, is het belangrijk om zowel de dingen te herkennen die je energie geven als die je energie afnemen. Wat zijn jouw energievreters?

 

Giftige Mensen:

Negatieve mensen die constant drama en negativiteit met zich meebrengen, kunnen je emotioneel uitgeput achterlaten. Napoleon zei ooit dat de enige dieven die niet gestraft worden, energie-dieven zijn. Door grenzen te stellen en jezelf te omringen met positieve invloeden, kun je deze energievreters verminderen.

We staan dit meestal toe omdat we te gemakkelijk “ja” zeggen en anderen willen behagen. In de handouts die je onder deze blogpost kunt downloaden, vind je een geweldige oefening om je bewust te worden van deze mensen in je leven.

 

Situaties die niet bijdragen aan je groei:

Net als mensen kunnen ook situaties je energie wegzuigen. Als we onze tijd en energie investeren in verplichtingen en activiteiten die niet bijdragen aan onze persoonlijke groei of die niet in lijn zijn met onze passies, waarden en doelen, voelen we ons uiteindelijk leeggezogen en onvervuld. Het is belangrijk om te beoordelen of onze huidige verplichtingen en activiteiten je echt dienen.

Stel grenzen! Leren om “nee” te zeggen als iets niet in lijn is met jouw waarden of doelen is een krachtige manier om je energie te behouden. Beoordeel regelmatig je huidige verplichtingen en activiteiten en stel grenzen waar nodig. Zeg “nee” tegen dingen die met jouw energie aan de haal gaan.

 

Te veel Nieuws:

Praten over situaties brengt me bij Het Nieuws. Het klinkt raar, maar het consumeren van te veel nieuws kan overweldigend en emotioneel vermoeiend zijn. Geïnformeerd zijn is essentieel, maar onszelf voortdurend blootstellen aan negatieve krantenkoppen en sensatieverhalen kan ons een uitgeput en angstig gevoel geven.

Ikzelf lees geen kranten en luister maar één keer per dag (maar niet ’s ochtends) naar het nieuws. ’s Ochtends wil ik me opladen met positieve energie, en het nieuws helpt daar niet bij.

 

Blauw Licht:

Als je ’s avonds nog nieuws kijkt, ligt er een andere energievreter op de loer. Het blauwe licht van je computer, smartphone en zelfs tv is een stille slaapstalker. Het onderbreekt je natuurlijke circadiaans ritme, vermindert de afscheiding van het slaapregulerende hormoon melatonine, vermindert de REM-slaap en maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Als gevolg daarvan ben je de volgende dag slaperiger. Om je energie op te krikken, moet je ’s avonds wegblijven van technologie!

Maak een mindful nieuwsconsumptieplan (en nu ik toch bezig ben, zal ik niet alleen nieuws, maar ook een Social Media consumptieplan toevoegen). Dit zal je helpen om op de hoogte te blijven zonder overweldigd te raken. We kunnen onze tijd op diverse platforms beperken, enkel accounts volgen die je inspireren en motiveren en regelmatig ‘ontkoppel’ pauzes inplannen om op te laden.

 

Cafeïne:
Dat kopje koffie ’s middags kan ons een tijdelijke oppepper geven, maar het kan onze slaapcyclus verstoren. Onderzoekers van het Henry Ford Hospital’s Sleep Disorders & Research Center en Wayne State College of Medicine in Michigan ontdekten dat het consumeren van cafeïne, zelfs zes uur voor het slapengaan, zowel de duur als de kwaliteit van onze slaap kan verminderen.

Je cafeïne-inname heeft effecten op je energieniveau. Psychology Today stelt voor om ’s ochtends vroeg cafeïne te drinken en het gebruik na 14.00 uur geleidelijk te verminderen. Zo kan ons lichaam de cafeïne voor het slapengaan metaboliseren en blijft de kwaliteit van onze slaap behouden.

 
Uitdroging:
Nu we het toch over drinken hebben, laten we het dan ook eens hebben over te weinig drinken. Onderzoek van de Universiteit van Connecticut toont aan dat zelfs milde uitdroging onze energie aanzienlijk kan beïnvloeden, vooral bij vrouwen.
Het is cruciaal om je waterinname de hele dag door in de gaten te houden, want je lichaam heeft vaak pas door dat het dorst heeft als het al 1 tot 2 procent uitgedroogd is. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft om een optimaal energieniveau te behouden.

 
Slechte Houding:
Dit is nog een verrassende energievreter! We onderschatten vaak de impact van onze houding.
Een slechte houding zet onnodige druk op gewrichten, ligamenten en spieren. Als gevolg daarvan kost het meer energie en inspanning om deze verkeerde houding te behouden en te compenseren.

Gewoon recht zitten zorgt ervoor dat je energie stroomt en je je fitter voelt. Ik heb bijvoorbeeld een post-it briefje op mijn computerscherm geplakt om me eraan te herinneren dat ik rechtop moet zitten, want het gebeurt al te vaak dat ik onderuit zak. Als ik dan mijn rug recht, voel ik het effect onmiddellijk!

 

Rommel:

Princeton professor in de psychologie Sabine Kastner legt uit dat een rommelige omgeving onze energie kan afvoeren. Als je omgeving ongeorganiseerd is, raken je hersenen (onbewust) te veel afgeleid en moeten ze te veel inspanning doen om je focus te behouden.

Fascinerend toch? Als je een paar minuten de tijd neemt om je omgeving op te ruimen en te organiseren, geef je je hersenen eigenlijk de rust om je energie te richten op productievere taken.

 

Om af te ronden, hoop ik dat ik je een beetje meer bewust heb kunnen maken van sommige zaken die je misschien altijd over het hoofd hebt gezien, maar die wel degelijk je energieniveau kunnen verlagen en die zo gemakkelijk te verhelpen zijn.

Door deze vaak kleine energieverspillers in je leven te identificeren en aan te pakken, kun je je energieniveau aanzienlijk verbeteren en een evenwichtiger en energieker leven leiden.

Transformational exercise - ENERGY

Download gratis het handboekje met de oefeningen voor de podcast episode over ENERGIE

365 Smiles

365smiles.net is Caroline’s filantropisch project. Een vol jaar van haar leven heeft ze zich gewijd aan dit project om de wereld een beetje blijer te maken. Kosteloos verstuurt ze elke dag, 365 dagen van het jaar, een tip om iemand blij te maken. En van iemand anders blij maken, word je zelf ook blij!
Wil jij de wereld een beetje blijer maken en jezelf een groot plezier doen? Schrijf je dan snel in op www.365 Smiles.net!