In deze blogpost ga ik het hebben over hoe je meer kan (glim) lachen tijdens je dag. Lachen heeft een positief effect op je lichaam en je brein. Maar hoe ouder we worden, hoe serieuzer we worden. Peuters lachen nog gemiddeld 400 keer pr dag, terwijl volwassenen gemiddeld slechts 15 keer per dag lachen. Ik ga je uitleggen waarom zelfs een fake-glimlach goed is en ik geef je 5 tips om meer te lachen tijdens je dag. Bovendien lees je hoe je je lach nog beter kan maken.

Lachen kan een weloverwogen, bewuste keuze zijn

Een deelnemer aan m’n programma Time2Shine wilde meer (glim)lachen. Als ze zichzelf zag,  in online meetings of op sommige foto’s, realiseerde ze dat ze dikwijls nors keek. Alhowel ze zich niet perse zo voelde. Ze was zich er wel van bewust dat als ze lacht, ze meer natuurlijker en vriendelijker overkomt, wat ze ook is. En dus wilde ze leren om meer te lachen.

En soms betrap ik mezelf er ook op. Als ik me concenteer op iets of ik ben druk met iets bezig, kijk ik soms stug. Zonder dat ik me zo voel.

We denken dat glimlachen een onwillekeurige reactie is op dingen die je plezier brengen of doen lachen. En dat een lach automatisch komt. En dit is uiteraard waar. Maar het gaat voorbij aan een belangrijk punt: Glimlachen kan ook een bewuste, weloverwogen keuze zijn.

Lachen werkt aanstekelijk

Wat zegt de wetenschap over glimlachen?

Wat zegt de wetenschap over glimlachen? Of jouw glimlach nu oprecht is of niet, je lach heeft een positief op je lichaam en je humeur. Beter nog: zelfs op het humeur van de mensen rondom je. Want lachen werkt aanstekelijk!

En nu komt ga ik je iets vertellen wat voor mij eye-opener was: Ook een niet-spontane glimlach heeft een positief effect op jou. Waarom? Onderzoek toont aan dat je stemming verbetert als je lacht – ook als het een fake lach is. Hoe komt dit? Door een glimlach te forceren, activeer je een specifieke set spieren in je gezicht.  Die set spieren is nauw verbonden met emoties van geluk en plezier. Door te glimlachen, zelfs al is het niet spontaan,  geef je de emotionele centra van je hersenen het signaal dat alles goed is. Dus zelfs als dat niet zo is, zal je glimlach aan je hersenen laten weten dat het toch goed is.  Bovendien is aangetoond dat zelfs een niet-spontane glimlach aanstekelijk werkt. Dus niet alleen jij, maar ook je omgeving geniet de effecten van een fake lach.

Een bijzondere vaststelling

Ik vat het nog even samen, omdat dit echt wel straf is.

Jij glimlacht. Hierdoor krijgt je brein positieve signalen. Je lach is aanstekelijk dus je omgeving zal je lach spiegelen. Dus ook zij sturen hierdoor positieve signalen naar hun brein. Zelfs als het geen oprechte lach is.

Daarboven heeft lachen op zich ontzettend veel voordelen: Mensen die veel lachen, leven langer. Lachen vermindert je stress, het maakt je beter gezind, het verbetert je immuunsysteem, het verlaagt je bloeddruk, het maakt je aantrekkelijker, je bent meer succesvol en het helpt je positief te blijven.

Dus alle reden om meer te lachen.

Maar spijtig genoeg vinden we in onze alledaagse situaties niet zoveel reden om spontaan te glimlachen. Dus daar is wel nog ruimte voor verbetering !

Het is dus tijd om te beginnen oefenen.

caroline Anseeuw - glimlachen in auto

Oefenen, oefenen, oefenen

Glimlachen kan je oefenen door …. te glimlachen. Doe het nu terwijl je dit leest. Een echte glimlach, alsof je een oude vriend ziet na enkele jaren. Denk nu aan iets ongelukkigs, maar blijf glimlachen. Je zal meteen merken dat het moeilijk is om een ongelukkige of negatieve gedachte in je hoofd te houden terwijl je blijft glimlachen.

Glimlachen helpt je dus om je beter te voelen. Ik dwing me soms om in de auto als een onnozele te zitten glimlachen. Maar ik kan je zeggen, het helpt wel. Ik voel me achteraf een stuk vrolijker (zeker als ik me inbeeld wat andere chauffeurs moeten denken).

 

5 tips op meer te lachen tijdens je dag

  1. Oefen je glimlach voor de spiegel en merk op hoe jij er dan voor anderen uitziet en hoe je je voelt. Onthoud dat gevoel zodat je dat moment opnieuw kunt creëren (spieren hebben een geheugen!)
  2. Zoek geheugensteuntjes om jezelf eraan te herinneren om te glimlachen. Plak een briefje op je computer, stuur jezelf een e-mailbericht of maak notities in je agenda. (of abonneer je op 365 Smiles, dan heb je alvast een glimlach elke dag). Zorg er gewoon voor dat je genoeg geheugensteuntjes hebt om meer te glimlachen. Uiteindelijk zal het een gewoonte worden (en een van je gezondste ).
  3. Lach iedere keer als je de telefoon opneemt. Trouwens glimlachen als je telefoon afgaat, is sowieso een goed idee, want jouw glimlach kan je “horen” over de telefoon Als je glimlacht, wordt je toon lichter en warmer en kan je een betere connectie maken.
  4. Lach bij bepaalde acties: bv iedere keer als je in en uit de auto stapt – of iedere keer als je iemand ziet koffie drinken. Daag jezelf uit om deze hele week elke keer dat je je hints tegenkomt te glimlachen.
  5. Vergeet vooral niet te glimlachen iedere keer als je iemand ontmoet (ook bij online calls).

Maak je lach nog beter

Denk aan iets wat je echt leuk vindt als je glimlacht – het zal helpen om je lach oprecht te maken. Denk aan je favoriete vakantieplek, het rijden in een gloednieuwe auto, of aan een grappig moment met een goede vriend.

Haal diep adem terwijl je glimlacht. Dit helpt eventuele stress te verminderen en zo geniet je meer van je glimlach.

Blijf lachen ook terwijl je spreekt. Mensen die op een ontspannen manier oprecht glimlachen blijken een veel beter indruk achter te laten omdat ze zelfverzekerder en vriendelijker overkomen

Probeer ook te schaterlachen
Als je je glimlach naar een hoger niveau tilt betekent dat schaterlachen. Zoek een manier om deze week meer hardop te lachen. Je wilt niet alleen geamuseerd worden – je wil ook hardop lachen. Hardop lachen creëert, nog veel meer dan glimlachen, grot gezondheidsvoordelen. Zoek deze week elke dag naar dingen om mee te lachen. Lees mopjes, kijk naar humoristische video’s, praat met grappige mensen….

Maak van glimlachen jouw meest gezonde gewoonte en voel je veel beter!

Maak van glimlachen jouw meest gezonde gewoonte
en voel je veel beter!

Humor is voor iedereen anders.

Maar toch wil ik je graag een glimlach en misschien wel een schaterlach geven. 

Vandaar deel ik graag dit filmpje. De lach van deze babies werkt zo aanstekelijk dat ik hoop dat jij niet stug kan blijven kijken, maar dat het een grote lach op je gezicht tovert!