Bedank het personeel achter de schermen

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje in de show.

 Vandaag waren te gast: de Nederlandse politicologe Femke Merel, Sanneke Nulkes, auteur van het boek Succesvol in de Politiek en Jean-Christophe Abrahams, een jonge fan van Zwarte Prietpraat.

Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link

Bedank het personeel achter de schermen

Vandaag ga ik het hebben over chef-koks.

Bij ons in Vlaanderen zitten alle restaurants elk weekend bomvol. Je moet dikwijls weken op voorhand reserveren om nog een plaatsje te hebben, ook in de duurdere restaurants. Van crisis is er hier in de horeca niet veel te merken.

Maar ik gun het ze uiteraard, want ze hebben het zwaar te verduren gehad tijdens covid. 

En vorige week is Koen verjaard en vonden we gelukkig nog plaats in een goed restaurant. Het was zalig! Er was een gezellige sfeer, vriendelijke bediening en lekker eten!

En als we lekker hebben gegeten, doet me dat denken aan wat onze vriend, de kok, zegt:

Hij vindt zijn job een droomjob, ook al werkt hij lange uren, op dagen dat wij vrijaf hebben, en is het in de keuken dikwijls een race tegen de tijd om alles klaar te hebben Het is zijn passie om lekker te koken en de mensen te verwennen met zijn nieuwe creaties. Hij legt zijn klanten graag in de watten. 

Iedere dag een vol restaurant is voor hem een bevestiging dat hij en zijn team het goed doen.

“Maar” zegt hij “het allergrootste compliment voor mij is als klanten de moeite doen om tegen ons in de keuken te komen zeggen dat het lekker was. Dat doet echt deugd. Jammer genoeg gebeurt dit niet zo vaak.”

En het klopt wel, meestal is het de bediening die de complimentjes en dankjewels in ontvangst nemen en we vergeten al degene die achter de schermen werken.

En dat is mijn tip voor vandaag: Bedank in de horeca ook de mensen achter de schermen, de mensen die moeite doen voor de klanten, maar die we niet zien. Ook zij krijgen graag dat bedankje en dat complimentje voor hun lekker eten.

In een restaurant kan je dat doen door

  • Je hoofd even binnen te steken in de keuken en zeggen dat je het lekker vond.
  • En als dat niet lukt, dan kan je de complimentkaartjes gebruiken, die 365 Smiles heeft ontworpen. Dat zijn kleine kaartjes, formaat van een visitekaartjes, met een leuke boodschap die je bij je betaling kan steken. Zorg dat je er steeds een paar in je portefueille hebt zitten, zodat je die op restaurant kan afgeven.

Je kan deze downloaden en dan vervolgens afprinten via mijn site www.365smiles.net, onder prempraatjes.  

Natuurlijk kan je ook altijd een goede review achterlaten op social media

Hier kan je de kaartjes downloaden in PDF formaat. Je kan ze vervolgens afprinten op papier voor visitekaartjes,  zodat je ze altijd kan meenemen als je op restaurant gaat.

 

Abonneer je op 365 Smiles

En ontvang elke dag een tip om iemand anders blij te maken in je mailbox. En bovendien krijg je er elke keer iets bij, waardoor jij ook een glimlach krijgt: leuke filmpjes, inspirerende quotes, handige checklists en infographics, ….

En het allerleukste is: het is helemaal gratis!