Een toast voor de overledenen

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show.

Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link. Op 31 oktober was Merla Uslu te gast. Meral is documentairemaakster regisseuse en scenarioschrijfster. 

Een toast voor de mensen die er niet meer zijn

Een paar dagen geleden is mijn mama gestorven. Dus mijn praatje vandaag is niet lang, want ik ben er wel een beetje door aangedaan. Maar ik heb vrede met haar afscheid van dit leven. Ze was 89 jaar en ze was helemaal op. Ze heeft een prachtig leven gehad en is nu rustig ingeslapen.

Ik moet zeggen, de laatste dagen deed het deugd als mensen me aanspraken en vertelden over mijn mama. Het deed nog meer deugd als ze dan ook vertelden dat ze mijn papa nog herinneren die ondertussen toch al 12 jaar geleden overleden is.

Als je een dierbare bent verloren, maakt niet uit hoe lang geleden, doet het je  – het klinkt misschien een beetje raar – maar het doet je toch plezier te horen dat andere mensen hen niet zijn vergeten.

Wat gebeurt er nu? Dikwijls durven mensen niet te praten over mensen die gestorven zijn tegen hun dierbaren. Ze hebben schrik dat dit degene die zijn achtergebleven van streek zal maken.

Maar je hoeft daar geen schrik voor te hebben. Want laten weten dat je hun dierbare niet bent vergeten en er over te spreken, helpt en ondersteunt juist degene die achterblijven.

Vandaar is mijn tip deze week:

Breng een toast uit op iemand die er niet meer is en vertel dat je dat gedaan hebt aan hun dierbaren. Het zal hen plezier doen dat de persoon van wie ze afscheid hebben moeten nemen, nog niet vergeten is.

Abonneer je op 365 Smiles

En ontvang elke dag een tip om iemand anders blij te maken in je mailbox. En bovendien krijg je er elke keer iets bij, waardoor jij ook een glimlach krijgt: leuke filmpjes, inspirerende quotes, handige checklists en infographics, ….

En het allerleukste is: het is helemaal gratis!

De magie van onvergetelijke dates thuis is een positief boek voor koppels die al een tijdje in een relatie zitten en de vonken opnieuw willen aanwakkeren. Net als vroeger, toen ze nog met verliefde kriebels in hun buik, op een échte date gingen.

Het is prettig geschreven, inspirerend en laagdrempelig. Door de goede combinatie van tips, persoonlijke anecdotes en verhalen zullen veel koppels zich herkennen.