De deur voor iemand openhouden

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show.

Vandaag is Dina Perla Poortnaar te gast en ging het over Ayahuasca.

Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link. 

Prempraatje – de deur openhouden

Prem, je zei vorige week dat in Nederland ze niet meer zo beschaafd zijn en je zei ook dat het lijkt of je een softie bent als je lief bent voor elkaar.

Maar dat geloofde ik niet echt.

Wel, nu heb ik vorige week iets banaal meegemaakt dat me deed twijfelen.

Ik ging vorige week een gebouw binnen. Dat was in België, in Antwerpen. En net voor mij ging er een man binnen door diezelfde deur. En ondanks dat hij duidelijk zag dat ik achter hem kwam,  liet de deur gewoon voor mijn neus terug toevallen.

 Dat gaf me een gevoel van “he, wat gebeurt er nu?” Wat een onbeschaafde kikker!”
Prem heeft misschien toch gelijk.

Toen ik daarna samen met die man in de lift stond, zag ik dat ik de man een kende. Dus ik zei hem: “Zeg dat was ook niet zo tof dat je die deur voor mijn neus liet dichtvallen ipv open te houden”.

“Ja maar”, zegt hij, “nu weet ik het niet meer. Vorige week hield ik de deur open voor een vrouw en die zei bitsig: “Denk je nu echt dat ik dit niet zelf kan”. Dus wat moet ik nu doen? Als ik de deur openhoudt denken ze dat ik hen neerbuigend behandel en als ik de deur niet openhoudt, dan ben ik niet beschaafd.”

En ja, ik snap dat het soms niet meer zo duidelijk is, wat je nog kan en wat niet. Wat is soft, wat is beschaafd?

Maar ik vind dat we het leven gewoon een beetje aangenamer kunnen maken voor elkaar door kleine gebaren van vriendelijkheid (zoals onder andere de deur voor iemand open houden).

Maar anderzijds ook, als iemand dat dan voor jou doet, dat we die gebaren dan ook dankbaar aanvaarden zonder beledigd te zijn, zonder er een verborgen bedoeling achter te zoeken of die ander een softie te vinden.

 Dus, dat is mijn boodschap voor vandaag: Laten we gewoon allemaal wat vriendelijker zijn voor elkaar en dat is helemaal niet soft. Integendeel ik vind dat juist extra stoer, dat getuigt van respect en zelfzekerheid.