Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show.

Vandaag zijn Jessica Vandenbosch (moeder van Rugby spelers, Kristof Vanhout (technisch directeur Rugby Nederland en Raymond Offermans (bondscoach Rugby Nederland).

Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link. 

Prempraatje – de armbandwissel

Vandaag geef ik een eenvoudig truukje om negatieve gedachten om te vormen naar positieve.

 Weet jij hoeveel gedachten dat er per dag door ons hoofd gaan?

Wetenschappers hebben dat uitgedokterd en het zijn er ongeveer 60.000.

 En 80% van die gedachten zijn negatief. Dat zijn 48.000 negatieve gedachten per dag.

En dat is wellicht de reden waarom we allemaal wel eens klagen over de crisis, over moeilijke tijden, over de hoge energierekening, ..;

En als we heel eerlijk zijn, lucht dat soms ook een beetje op. Want als je klaagt, ventileer je wat op je lever ligt. En soms is klagen een ­manier om steun te zoeken bij anderen.

Als je bijvoorbeeld klaagt over het weer en anderen zijn met je eens, dan creëert dat een gevoel van herkenning en samenhorigheid. 

Maar op de duur worden mopperen en mekkeren een gewoonte. Een manier om een praatje te starten. 

En dat wordt gevaarlijk. Want onderzoek heeft uitgemaakt dat hoe meer JIJ zelf klaagt, hoe meer jouw ‘klaag’hersenbanen, zal ik ze maar even noemen, worden geactiveerd en hoe gemakkelijker dat die negatieve gedachten terugkomen.

En dan komt daar dan nog eens alle negatieve nieuws bij uit de media. Die ook nog eens onze negatieve gedachten voeden.

Je kan je voorstellen dat er weinig plaats blijft voor positiviteit in je hersenen.

Maar meestal zijn we ons er niet van bewust. Maar als we dit niet beseffen of erger nog, we accepteren deze negatieve gedachten als de waarheid, wordt het moeilijk om ze om te vormen naar positiviteit.

Gelukkig is er een eenvoudig truukje dat je zal helpen bewust te worden van je eigen negatieve bedenkingen…

Draag een armbandje (of elastiekje) en wissel het van de ene naar de andere pols iedere keer je een negatieve gedachte opmerkt. De uitdaging is natuurlijk om het armbadje de hele dag niet te hoeven wisselen. 

Dit zal je bewuster maken van wat er allemaal door je hoofd flitst. En dat is de eerste stap naar een goed gevoel en meer lachen!