Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show. 

Vandaag waren 2 vrouwelijke auteurs te gast: Ans Van Der Hal en Marieke Henselmans. Je kan het volledige programma beluisteren via deze link. 

Bedelaars op ooghoogte

Mijn boek De Magie van onvergetelijke dates thuis gaat over romantische dates met je eigen partner in je eigen huis.

Thuis daten is heerlijk ongedwongen.

Maar af en toe hebben we onze date ergens anders. En maken we er zelfs een heel weekend van, zoals nu. We zijn in Bilbao.

Vanmiddag liepen we door de stad. Bilbao is een hele fijne stad. Maar het viel me wel op dat er hier, net als in elke grote stad, toch wel heel wat clochards op de grond zitten te bedelen. Duizenden mensen lopen elke dag voorbij, zonder naar ze te kijken.

Ik moet eerlijk toegeven, vroeger was ik ook zo. Ik ben er niet trots op.  Ik liep voorbij bedelaars en dacht dikwijls bij mezelf ‘ach man, ga toch werk zoeken, ipv hier op straat te zitten’.

Totdat ik ben ingestapt in een vrijwilligersproject met kansarme mensen (red: Armen TeKort).

Voor we mochten starten als vrijwilliger, kregen we een opleiding. We moesten aan de lijve ondervinden hoe het voelt om te bedelen. Dus we moesten zelf op de grond gaan zitten tussen het volk.   

Het gevoel dat je dan krijgt, opende mijn ogen.  Je zit daar dus op de grond en alle mensen torenen boven je uit.

De meesten gunnen je geen blik, anderen kijken neerbuigend en sommigen bekijken je vol medelijden. En af en toe krijg je wat geld toegeworpen.

Dat voelde eigenlijk nog beschamender dan de voorbijgangers die niet keken.

Achteraf sprak ik met Marc, hij bedelt soms op straat… Hij vertelde me dat het meestal enkel de kinderen zijn, die hem in de ogen durven kijken en vriendelijk lachen. En dat voelt wel menselijk.

Dus, als ik nu iemand zie bedelen, dan oordeel ik niet over hoe ze daar terecht zijn gekomen, en ik zet het van mij af dat ze misschien geld verzamelen voor drank en drugs.

Maar nog belangrijker is dat ik van Marc heb geleerd om mezelf op dezelfde ooghoogte te plaatsen en gewoon iets vriendelijk te zeggen.

Ik hoop dat ik zo wat menselijkheid kan doorgeven.

En dat is mijn tip voor vandaag. Geef wat menselijkheid door, ook aan bedelaars.

Ik hou je op de hoogte en geef je een VIP behandeling

Omdat ik graag zo veel mogelijk mensen wil inspireren om opnieuw te gaan stralen vol zelfvertrouwen, geef ik regelmatig GRATIS masterclasses en online trainingen.

Omdat ik het leuk vind dat jij naar m’n Prem praatjes luistert (of ze leest), wil ik iets terug doen. Ik geef je daarom een exclusief voordeel (bv interessante kortingen op betalende trainingen of extra cadeautjes bij mijn gratis masterclasses). 

Als jij je mailadres achterlaat, word je als eerste op de hoogte gebracht van een nieuwe masterclass, zodat je zeker bent van je plaatsje en heb je recht op die interessante extra’s.