Audiofile – Prempraatje 25 juli 2022

Over baby's en NBA spelers

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show. 

De centrale gast was de talentvolle acteur Tygo Gernandt. Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link. 

Het verhaal van de baby en de NBA spelers

Ik ga het vandaag hebben over basketters en babies.

Men heeft een studie gedaan in de Amerikaanse NBA (de nationale basketbal competitie).  In die studie volgden ze alle teams vanaf de pre-seasons helemaal tot de NBA play-offs. En ze vonden een patroon dat terugkwam bij alle winnende teams. Sterker nog op basis van dat patroon, kan je zelfs gaan voorspellen wie er in de play-offs zou komen. Weet je welk? Wel, dat ga ik je vertellen. De ploegen die de meeste high five’s gaven, de meeste vuistjes en de meeste schouderklopjes, waren de ploegen die in de finales stonden.

En nu denk je misschien: ‘Wat maken die paar gebaren nu uit’?

Toch wel hoor. Al die gebaren geven energie en bouwen vertrouwen op. Ze geven een boodschap van “ik geloof in je”.  Een als een team gaat van een energie van “blaming, complaining and judging” naar de energie van “ik geloof in je”, dan wordt dat team onstopbaar.

Want in een omgeving van ondersteuning en aanmoediging, bloeien mensen op en zijn ze in staat tot ongelofelijke dingen.

Denk maar aan babietjes, als ze leren stappen. Ze vallen 100 keer en staan telkens weer op, dikwijls nog met een grote smile. Mama’s en papa’s applaudisseren bij iedere nieuwe poging en het komt niet bij hen op om te zeggen “zeg, stop daar eens mee. Dat is niets voor jou, blijf jij maar kruipen’. Nee, we geloven in die baby en door die stimulerende omgeving, maken babietjes enorme vooruitgang.

En dat geldt ook voor ons,  volwassenen.

Als je partner slecht geluimd thuis komt van het werk omdat het allemaal niet goed loopt, dan is het slechtste dat je kan doen op dat moment, is hem of haar te zeggen ‘zeg, wat ben jij in een slechte bui’.

Maar als je zegt ‘hey, ik weet dat het nu niet loopt hoe jij zou willen, maar ik geloof in je. Ik weet dat jij deze situatie zal kunnen aanpakken”. Dan pas zal er iets veranderen.

Want weten dat mensen in je geloven, geeft je een boost.

En als je dan ook nog eens in jezelf gelooft, dan word je onstopbaar!

PS: Binnenkort geef ik een gratis online webinar waarin ik uitleg hoe je opnieuw in jezelf kan geloven. En als luisteraar van Zwarte Prietpraat geef ik je met plezier de VIP behandeling. Want ik geloof in jullie.

Laat je mailadres hieronder achter en ik breng je als eerste op de hoogte.

Ik hou je op de hoogte en geef je een VIP behandeling

Omdat ik graag zo veel mogelijk mensen wil inspireren om opnieuw te gaan stralen vol zelfvertrouwen, geef ik regelmatig GRATIS masterclasses en online trainingen.

Omdat ik het leuk vind dat jij naar m’n Prem praatjes luistert (of ze leest), wil ik iets terug doen. Ik geef je daarom een exclusief voordeel (bv interessante kortingen op betalende trainingen of extra cadeautjes bij mijn gratis masterclasses). 

Als jij je mailadres achterlaat, word je als eerste op de hoogte gebracht van een nieuwe masterclass, zodat je zeker bent van je plaatsje en heb je recht op die interessante extra’s.