Audiofile – Prempraatje 22 augustus 2022

Knuffels, kussen en I love You's

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Op 22 augustus was Denise Harleman van Collectief Kapitaal te gast in de show.  Hier hoort u het fragmentje van Caroline. Wil u graag de volledige uitzending horen met Denise, kan dat via deze link. 

Knuffels, kussen en I love you’s

Ik heb een tijdje in de States gewoond. En daar zeggen ze pas en te onpas ‘I love you’. Tegen Jan en Alleman. Et dan vooral op het einde van een gesprek. Het is een beetje alsof het hoort bij afscheid nemen.

Na drie jaar was ik dat nog altijd niet gewoon. Onze buurvrouw liet iedere keer als ze terug naar huis ging, hetzelfde afspeelbandje horen:  “bye, bye, love you….”. En ik kreeg het zelf niet over mijn lippen om dan te zeggen “I love you too”. Want voor ons is die lading veel zwaarder.

Telefoongesprekken met mijn vriendinnen eindigden altijd in “Love You”.

Kleine kindjes daar, vanaf dat ze amper kunnen spreken, hoorde ik dikwijl “Love you mom” “ Love you dad”

Zelfs tussen collega’s gebruiken ze dit regelmatig. Ik heb het meegemaakt dat mijn baas me in zijn kantoor riep. Ik moest gaan zitten en hij zei heel droog: “Caroline, you know I love you, but…” en toen kreeg ik op mijn donder voor iets dat ik fout had gedaan.

Ik weet dat ze in de States daar eerder mee bedoelen, ‘ik heb je graag’, ‘ik apprecieer je’ of ‘ik respecteer je’…

Toch vond ik – als nuchtere Vlaamse – die I love you van mijn baas toch een beetje bizar.

Nog iets dat ze in Amerika veel meer doen dan wij, is elkaar een knuffel geven. Wij geven eerder een handdruk of een kus. Zij geven een knuffel.

Op kantoor bijvoorbeeld, tussen mijn collega’s, was dat heel gebruikelijk. Dat was dikwijls een groepsknuffel of een – zij noemen dat daar – een HR knuffel. Een human resources knuffel. En ik probeer het uit te leggen zodat je als luisteraar weet wat dit is. Dat is een knuffel waarbij je niet tegenover elkaar staat, maar naast elkaar, je legt de arm over de schouder van de andere en je knijpt zo even. Een ‘buddy’ knuffel.

Voor mij voelde dat knuffelen met onbekenden soms ongemakkelijk. Dat voelde als een invasie in mijn persoonlijke ruimte. Die persoonlijke ruimte is een soort van denkbeeldige cirkel van ongeveer op 30 cm rondom je. Binnen die ruimte, binnen die 30 cm, laten wij alleen onze geliefden en onze huisdieren toe. Als iemand anders daar binnenkomt en dus te dicht bij ons komt, voelen we ons niet meer op ons gemak. Die afstand, voor ons 30 cm, wordt kleiner naarmate je meer zuidelijker gaat. In Italië bv komen zonder gêne in je persoonlijke space, zelfs al kennen ze je niet. Maar de lappen in het Noorden van Europa, zullen altijd een afstand bewaren bij mensen die ze niet kennen.

En OK, de Amerikanen doen het misschien te veel: knuffelen en I love you zeggen.

Maar ik vind dat wij het veel te weinig doen. En ik bedoel niet dat cheesy oppervlakkige gedoe zoals het automatische afspeelbandje van mijn Amerikaanse buurvrouw.

Wij nemen onze geliefden over het algemeen voor vanzelfsprekend.  We zeggen hen niet genoeg dat we van hen houden. En we geven hen te weinig een echte knuffel.

En dat is jammer, want een knuffel van minstens 20 seconden met je geliefden daar word je blij van. De gelukshormeone oxytocine en seratonine komen dan vrij, dus voelen we ons goed en het is goed voor onze gezondheid.

En er is niets beter voor jullie liefde dan uit te spreken dat je van elkaar houdt.

Ik wil niet negatief zijn of een doemdenker, maar je weet nooit dat het misschien de laatste keer kan zijn.

Ik herinner me mijn zus die tussen haar tranen snikte dat ze blij was dat ze op de dag van het ongeluk van haar puberzoon, hem nog had geknuffeld en gezegd dat ze hem graag zag.

Mijn tip voor vandaag
Als je ‘s morgens in je rush de deur uitvliegt zonder echt dag te zeggen, ga dan terug naar binnen, geef je schatten een knuffel en vertel dat je hen graag ziet.

Als je je ouders ziet, vergeet ook niet om hen een knuffel te geven en te zeggen dat je hen graag ziet.

En weet je,  soms mag het al eens wat cheesier zijn, zeg vandaag op je werk ook maar eens tegen je collega’s dat je hen graag ziet.

Dus Prem, ik laat je graag weten dat Koen en ik je graag zien en vanuit Vlaanderen geef ik je een dikke knuffel.