Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show. Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link. Op 8 augustus hield Prem een talkradio, waarbij de luisteraars aan het woord komen. Zijn co-host vandaag is Dina Perla Portnaar.

Lachen doet deugd

Gisteren was het een prachtige dag bij ons. Maar ondanks dat het een mooie dag was én weekend, zag ik toch veel mensen met laaghangende mondhoeken. Mensen die nors kijkend hun bomvolle boodschappenkar duwen en aan de kassa dan nog eens tegen elkaar klagen dat het veel te warm is. Bijna niemand lachte.

Prem, je weet dat het mijn passie is om positieve energie in de wereld te brengen. Op mijn website 365 smiles.net maak ik mensen warm om elke dag iemand een lach te bezorgen en zelf ook veel te lachen. Want als je lacht, laad je jezelf op met positieve energie.

Lachen is eigenlijk een soort van superkracht.

De laatste jaren zijn  er heel wat wetenschappelijke experimenten rond gedaan. Bijna al deze experimenten kwamen tot dezelfde conclusie. Lachen is universele en heeft een heel grote invloed. Niet alleen voor de persoon die glimlacht maar ook voor de mensen naar wie gelachen wordt.

En wanneer lachen we? We lachen al we ons goed voelen. Maar lachen zorgt er ook voor dat we ons goed gaan voelen.

Charles Darwin wist het al. We kennen hen van zijn boeken over de evolutietheorie. Maar hij schreef ook over Facial Feedback. Hij ontdekte dat als we lachen, er signalen naar onze hersenen worden gestuurd die ons een goed gevoel geven.

En nu komt het straffe: het blijkt dat dit zelfs zo is als dat een fake lach is. Dat onderzocht Guillaume Duchene, een Franse neuroloog. Hij wekte een lach op bij proefpersonen onder andere door elekrische shocks. Dus als we ons niet echt goed voelen, maar we doen toch moeite om te glimlachen, worden we ook een beetje getrakeerd op alle voordelen van lachen.

Wat zin die voordelen voor jou? Lachen zorgt ervoor dat je stress vermindert, je bloeddruk verlaagt en het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt. Men heeft zelfs aangetoond dat een glimlach dezelfde hersenstimulatie kan opwekken als 2000 chocoladerepen! Dus het gevoel van chocolade zonder dik te worden, heerlijk toch?

Maar ik ga nog wat verder: De wetenschapper Ron Gutman heeft veel experimenten gedaan over de kracht van een glimlach. Bij een van die experiementen, plaatste hij een jonge aap naast twee personen. De ene persoon glimlachte en de andere niet. Wel de aap ging keer op keer naar de persoon die glimlachte. En Ron en nog vele anderen hebben aangetoond dat iets soortgelijks gebeurt bij mensen. Mensen zijn meer aangetrokken tot mensen die glimlachen. Dus lachen maakt je ook nog eens aantrekkelijker.

En niet alleen aantrekkelijker.  Aan de Duke Universiteit in Durham heeft men nog een ander experiment uitgevoerd. Aan vrijwilligers werd gevraagd om te communiceren met een vrouw van een “reisagentschap.” Bij 1/3 van de vrijwilligers bleef die vrouw serieus,  bij 1/3 was ze verdrietig en bij 1/3 van de vrijwilligers, glimlachte ze. Achteraf werd gevraagd aan de vrijwilligers wie zij het competentste vonden. Je raadt het al, de glimlachende vrouw, kwam als meest competente uit de studie.

Dus als je glimlacht wordt je aantrekkelijker, lijk je competenter en gebeuren er allerlei leuke dingen met je.

En nu wordt het nog beter. Het gebeurt niet alleen met jou, maar ook met de persoon naar wie je lacht. Want lachen is aanstekelijk.

Onder andere de onderzoekers van de Uppsala Universiteit in Zweden deden hier onderzoek naar. Ze lieten vrijwilligers kijken naar foto’s van uitdrukkingsloze, blije en boze gezichten. Via elektronische apparatuur werden hun gezichtsspieren gemeten. Wat bleek? Als ze een lachende persoon zagen, namen ze onbewust ook een vriendelijkere uitdrukking aan en velen van hen gingen zelf glimlachen. Dus automatisch gaan we lachen als we iemand zien lachen. Je moet het maar eens zelf proberen. Lach naar iemand, negen van de tien kansen zal die persoon terug lachen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat het als volgt gaat. Volg me goed.

Jij lacht naar iemand.

Omdat glimlachen op een of ander onderbewust niveau aanstekelijk is, glimlacht die ander nu ook. Dus die ander geniet nu ook van alle voordelen dat lachen geeft. 

Ik vind dat fantastisch!

Door zelf te lachen, laad jij niet alleen jezelf op met positieve vibes, maar ook de mensen naar wie je lacht.

Dus lach, lach, lach!

Ik heb niets met Coca Cola (integendeel zelfs), maar deze spot is wel een perfect voorbeeld van hoe aanstekelijk een lach kan zijn. Ik ben er zeler van dat jij ook zal lachen :-).

Abonneer je op 365 Smiles

En ontvang elke dag een tip om iemand anders blij te maken in je mailbox. En bovendien krijg je er elke keer iets bij, waardoor jij ook een glimlach krijgt: leuke filmpjes, inspirerende quotes, handige checklists en infographics, ….

En het allerleukste is: het is helemaal gratis!

De magie van onvergetelijke dates thuis is een positief boek voor koppels die al een tijdje in een relatie zitten en de vonken opnieuw willen aanwakkeren. Net als vroeger, toen ze nog met verliefde kriebels in hun buik, op een échte date gingen.

Het is prettig geschreven, inspirerend en laagdrempelig. Door de goede combinatie van tips, persoonlijke anecdotes en verhalen zullen veel koppels zich herkennen.

Online programma onweerstaanbaar

ONWEERSTAANBAAR is een exclusief online pakket waarin vrouwen leren om opnieuw onweerstaanbaar te worden voor hun partner en de vonken in zichzelf en hun relatie aan et wakkeren.

Het bestaat uit leuke videotrainingen, boeiende interviews met talrijke experten uit verschillende domeinen (voeding, kleding, mindset, seksuele energie…), stappenplannen,  afprintbare checklists én nog een heleboel extra inspiratie.  Allemaal te bekijken en down te loaden op je eigen tempo.