Audiofile – Prempraatje 25 juli 2022

De kracht van complimentjes

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show. Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link. Op 25 juli was soulzanger Lou Prince te gast. Een heerlijk charmante man, met een prachtige stem!

De kracht van complimentjes

“Hey Prem, heb ik je al gezegd wat een heerlijk programma je hebt? Ik had nooit gedacht dat een radioprogramma 2u lang zou blijven boeien. Maar jij doet het! “

“En Prem, met of zonder kiespijn, moet ik zeggen:  je hebt echt een hele mooie radiostem.”

“Toen je meedeed bij de Slimste Mens in België en je bleef meer dan 12 uitzendingen zitten, waren we hier in België allemaal onder de indruk van die Nederlander. Jij weet zo gewoon heel veel.”

“En Lou, wat leuk dat jij vanavond in de show zit bij Prem. Ik ben live aan het kijken en je hebt niet alleen een prachtige soulstem, maar je hebt een onwaarschijnlijk mooie lach. En je bent helemaal geen sufferd, zoals Prem zegt, omdat je al zo lang met Diane bent. Het is fantastisch dat je al 38 jaar samen bent met je vrouw.”

“En aan de luisteraars wil ik zeggen: jullie zijn zo actief midden in de nacht, ik vind het reuze fijn dat jullie massaal reageren.”

 

Misschien hebben jullie het al door. Vandaag ga ik het hebben over complimentjes.

Ik mag dan daarnet een beetje hebben overdreven, maar toch doen complimentjes deugd en zijn een simpele manier om iemand blij te maken.  

Complimentjes zijn kleine geschenkjes in een woord-verpakking.

Ik vind dat we veel te weinig complimenten geven. Ik vermoed dat dit komt omdat we soms denken “Ach wat maakt het uit?”.

Of we durven niet goed, omdat we bang zijn dat het verkeerd zou overkomen of dat het de ander een onwennig gevoel zou kunnen geven.

Nu,  complimentjes krijgen is ook een kunst. Heel dikwijls wuiven we de complimentjes die we krijgen weg.  We zeggen bv “och, ik doe maar mijn job” of “vind je dit jurkje mooi? Het is al zooooo oud en het was helemaal niet duur”.

Het is alsof we ons verontschuldigen (terwijl we het stiekem toch wel leuk vinden). En zo geven we eigenlijk het cadeautje terug aan de gever…

Toch is het zo dat als je iemand een complimentje geeft, of die het nu wegwuift of niet, je die persoon wel degelijk blij maakt.

Tenminste als het complimentje oprecht is, dat het niet overdreven is en je er niets voor terugverwacht.  

Zoals ik deed in de inleiding, dat was misschien wel een beetje overdreven en dan krijg je het averechts effect. Ik ben zeker dat je dacht: wat wil die Caroline nou eigenlijk? 

Complimentjes geven is zo simpel en kan veel betekenen voor degene aan wie je een compliment geeft.

Ik ga jullie even een waargebeurd verhaaltje vertellen van wat ik heb meegemaakt en dat mij deed beseffen dat een compliment een verschil kan maken.

Ik wil iedere dag minstens 5 mensen een compliment geven.
Dus op een dag deed ik mijn boodschappen en wilde ik het onzeker jonge meisje aan de kassa een compliment geven.

Ik moet zoiets gezegd hebben in de trend van: “ik vind het leuk dat je me zo vriendelijk hallo zei en ik heb de indruk dat je sneller bent dan de andere kassa’s, je doet dat goed’. Ze bloosde een beetje en wuifde het complimentje weg: “och dat is toch normaal?”. 

Een paar weken later, ik was het voorval al helemaal vergeten, stonden we toevallig naast elkaar geparkeerd op de parking. Haar shift zat er op en ik kwam net aan. Eerlijk gezegd, herkende ik haar zelfs niet meer.

Maar ze zei: “mevrouw, ik herinner me u nog. U gaf me zo’n lief complimentje.  Die dag had ik een rotdag en ik overwoog om op te stappen in het midden van mijn shift (en dat had misschien wel mijn ontslag kunnen betekenen of toch op zijn minst een boze baas). Maar door uw woorden ben ik toen gebleven. En gelukkig, want ik wilde mijn job niet kwijt. Dank je daarvoor”. 

 Woaw, had ik niet naast haar geparkeerd had ik nooit geweten welke impact mijn simpel complimentje kan hebben.

Dus luisteraars, jouw complimentjes kunnen echt een verschil maken. Laat ons allemaal vanaf straks per dag minstens 5 mensen een complimentje geven.

 

Volgende week ga ik het hebben over welke complimentjes het beste werken en welke een absolute no-go zijn en krijgen je luisteraars van mij mijn e-boek met 365 complimentjes.

Dus tot volgende week!

 

En oh ja Prem, ik had je toch al gezegd dat je een geweldige radiomaker bent he?

Gratis cadeautje: een leuk E-boekje met 365 complimentjes 

Online programma onweerstaanbaar