Ken je eigen liefdestaal

 

“Schatteke, je weet toch dat ik je graag zie?” dit antwoordde koen me soms toen ik me eens onzeker voelde over zijn gevoelens voor mij. Na 5 jaar samen, vond ik dat hij me niet genoeg toonde dat hij me graag zag.

Totdat ik botste op een artikel van Gary Chapman over liefdestalen.
Blijkbaar bestaan er 5 verschillende talen om je liefde uit te drukken. En als je dat niet door hebt, kan het zijn dat je partner alle moeite van de wereld doet om jou te bewijzen dat hij/zij je graag ziet en je hebt het totaal niet door (of omgekeer natuurlijk).

Wel, in de liefde bestaat dit ook. Er bestaan namelijk 5 verschillende liefdestalen.

Er zijn vijf verschillende manieren om je liefde te uiten en te ontvangen.

En op de site van Gary kan je door een paar vragen in te vullen, t weten komen wat jouw liefdestaal is.

Koen en ik deden de test. En wat bleek, wij hebben inderdaad elk een andere liefdestaal.

Eenmaal dat we dit doorhadden, verdween mijn frustratie! Want wij hebben gewoon verschillende liefdestalen.

Ik toonde bijvoorbeeld mijn liefde aan Koen door hem af en toe te verrassen met een cadeautje.

Koen bracht nooit een cadeautje mee voor mij. En ik weet het wel, je geeft niet om iets terug te krijgen, maar als je nooit iets terugkrijgt, begon dat toch wel een beetje te wringen.  Hij toont namelijk op een heel andere manier zijn liefde.

Een vriendin van mij hoopte dat haar partner haar wat meer zou knuffelen en vastpakken. Maar dat gebeurde niet. Wel deed die man alles voor haar: hij kookte voor haar, hij deed alle klusjes, hij deed de boodschappen, hij poetste zelf…. Maar zij dacht dat hij geen interesse meer in haar had.

Zie je? Dit zijn allemaal voorbeelden van andere liefdestalen.

Er zijn er in totaal 5.

De eerste is : Fysieke aanraking.

Als jij houdt van knuffelen, kusjes en aanraken. Dan is jouw liefdestaal Physical touch.

Als jij er echter van houdt om bij elkaar te zijn, om samen tijd alleen onder jullie tweetjes te doorbrengen dan betekent dat dat jouw liefdestaal Quality Time is! Je hoeft niet noodzakelijk samen iets te doen, maar wel gewoon samen zijn.

De derde liefdestaal zijn cadeautjes: Als jij graag cadeautjes krijgt, dan is dit jouw taal. Dat is dus de mijne. En dat betekent niet dat ik oppervlakkig bent, maar ik waardeer het gewoon wanneer iemand aan me heeft gedacht. Het hoeven ook niet altijd grote cadeautjes te zijn, iets kleins is ook al fijn, bv een lief briefje op mijn spiegel geplakt bijvoorbeeld. Vind ik heerlijk!

Mensen die houden van positieve, bevestigende woorden en complimenten, hebben als liefdestaal Bevestiging/words of affirmation! Je vindt het belangrijk dat een ander erkent wat belangrijk voor jou is en waar je moeite voor doet en dat ook zegt.

En dan tenslotte, als jij het waardeert wanneer iemand je helpt met klusjes of met de dingen die je moet doen, zonder er iets voor terug te willen dan is jouw liefdestaal Acts of service.

Dus de 5 liefdestalen zijn:

  • Fysieke aanraking
  • Quality time
  • Cadeautjes
  • Words of affirmation
  • Acts of service (helpen)

Je kan ze misscchien allemaal wel een beetje herkennen in jezelf, maar meestal is er eentje dat primeert.

En eens je weet wat jouw liefdestaal is en die van je partner, zal je veel minder gefrustreerd zijn omdat je denkt dat je partner je geen liefde toont. En kan jij bovendien jouw liefde tonen in de taal van je partner en dat komt dan beter aan.

En ben je single? Dan kan deze kennis je absoluut ook helpen om een potentiële nieuwe liefde te doorgronden. Als jij dacht  die nieuwe kandidaten niet geïnteresseerd in je waren, hebben ze misschien gewoon een andere liefdestaal.

Dus ik raad jullie allemaal aan om te testen wat jouw liefdestaal is. Als jullie naar mijn site gaan 365smiles.net en je klikt daar op Prem praatjes, dan kan je het overzicht vinden én de link vinden naar de site van Gary Chapman waar je via een simpele kwis kan testen wat jouw liefdestaal is.