Start je vergadering met een complimentje

Lang geleden toen ik in mijn team een bende jonge verkopers had zitten, waren er op een zeker moment wat onderlinge conflicten. Het ging over het afsnoepen van elkaars klanten  en sommige van die verkopers lustten elkaar rauw.

De spanning op de daaropvolgende salesmeeting was dan ook te snijden.

Iedereen zat klaar om zijn of haar standpunt vurig te verdedigen en elkaar de schuld te geven.

En zo’n vergaderingen wil je liever niet. Dus moesten we iets bedenken om het tij te keren.

We hebben toen iets in het leven geroepen, dat we achteraf nog veel hebben toegepast. Omdat het zo leuk is.

In het begin van de vergadering kreeg iedereen een naam van een andere verkoper die ook aanwezig was. Dan was de opdracht om minstens 3 positieve dingen over die persoon op te schrijven. Dingen die ze bewonderden in hem/haar, professioneel of privé, mooie realisaties van die verkoper,  complimentjes, ….

En ze moesten dat niet alleen opschrijven, maar ook nog eens luidop voorlezen.

Wel, ik kan je zeggen dat de sfeer toen in die vergadering volledig is omgeslagen. Er werd zelfs terug gelachen. Iedereen kreeg dus iets leuk over zichzelf te horen, wat op zich al goed voelt. Maar het feit dat je dat lijstje moest opmaken over je grootste concurrent, verplichtte je om deze eens door een andere bril te zien en op zoek te gaan naar het positieve. En dat voelt ook goed aan.

Na die sales meeting was de samenwerking opmerkelijk verbeterd.

Nu probeer ik zoveel mogelijk vergaderingen te starten met een complimentjesronde.

En weet je, je hoeft het niet enkel op je werk te doen. Ook voor thuis is het een heel leuk spelletje om te doen. Bijvoorbeeld voor een etentje met vrienden of familie.

Het is in ieder geval altijd een schitterende start voor een hele fijne avond.

Inspiratie nodig voor complimentjes? 

Hier kan je mijn leuk e-book downloaden met 365 complimentjes. Helemaal Gratis. Omdat jij de wereld een beetje blijer wil maken. 

 

Abonneer je op 365 Smiles

En ontvang elke dag een tip om iemand anders blij te maken in je mailbox. En bovendien krijg je er elke keer iets bij, waardoor jij ook een glimlach krijgt: leuke filmpjes, inspirerende quotes, handige checklists en infographics, ….

En het allerleukste is: het is helemaal gratis!