Tijdens lezingen over mijn boek De magie van onvergetelijke dates thuis, krijg ik dikwijls de opmerking “mijn partner staat daar niet voor open”. En als ik heel eerlijk bent, stond mijn eigen partner Koen daar zelf ook niet voor open.

Ik krijg die vraag eigenlijk vooral van vrouwen, vorige week echter was het een man die me vroeg. Maar zonder seksistisch te willen zijn, of mannen en vrouwen in hokjes te willen duwen, ga ik toch mijn betoog doen  als vrouw zijnde in een heterogene relatie. Maar als het bij jou iets anders zit, kan je gewoon zelf de vertaalslag doen naar een ander type relatie of gender.

Goed, Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vond  het dus raar dat een partner er niet open voor staat om met zijn partner een date te doen.
Want wat kan je er nu op tegen hebben om een paar uurtjes positieve aandacht te krijgen van degene die je het liefste ziet en wellicht nog af te sluiten met een potje goede seks?

Ik ben daarom een paar mannen gaan interviewen. Conclusie: er waren verschillende redenen waarom ze dit niet zagen zitten. En al die redenen zijn eigenlijk heel logisch.

Mannen zitten nl nog opgescheept met een oerbrein.Voor alle vrouwen die nu in hun vuistje lachen: ook wij vrouwen zitten nog met dit oerbrein.

Ik verklaar mij nader. Onze planeet werd miljoenen jaren bevolkt door onze voorgangers. Onze moderne beschaving bestaat hooguit 10.000 jaar. Dit is dus een speldenprik tgo al die jaren ervoor.

Als je weet dat een brein ongeveer een miljoen jaar nodig heeft om zich aan te passen, begrijp je dat wij dus nog zitten nog met een oerbrein.

En dat besef heeft mij enom geholpen bij hert begripen van de verschillen tussen mannen en vrouwen. Hoe zat het toen? Hoe ging het er toen aan toe? En dan wordt plots onlogisch gedrag heel begrijpbaar.

In die tijd was er een duidelijke rolverdeling. Mannen gingen op jacht. Vrouwen zorgden voor de kinderen en de gemeenschap. Evenwaardig en geen haan die er naar kraaide (denk ik toch).

Als mannen op jacht gingen, waren zij gefocused op een doel (die mammoet die ze al dagen op het spoort waren). Efficiënt en rationeel gingen zij er achter aan. Ze mochten geen fouten maken, want dat betekende niet alleen geen eten, maar mogelijks ook hun dood. Ze mochten niet afgaan.

Onderweg hadden zij geen tijd om een praatje te maken in de zin van: “Zeg Henk, jij kijkt zo bedrukt. Wat scheelt er, jong?
Goh, ik weet het niet. Marie was zo bitsig gisteren en ik snap niet waarom”….

Nee, dat zou veel te gevaarlijk zijn.

  • Mannen zijn dus over het algemeen geen praters. 
  • Mannen hebben er ook meer belang mee bij om die gevaarlijke sabeltijger aan de rand van het bos te zien, dan de mooie bloemekes rondom hen.
  • Mannen zijn efficiënt en doelgericht.
  • Mannen zijn competitief en willen slagen (dat geeft hen de beste overlevingskans als ze oog in oog staan met een mammoet).

Hoor je mij al aan komen?

  • Mannen vrezen dus bij een date, dat er dingen van hen verwacht worden, waarbij ze kunnen afgaan. Zoals praten, of erger nog praten over hun emoties.
  • Mannen zien ook het nut niet meer in van een date, want de prooi is al binnen.
  • Mannen hebben niet echt oog voor al het mooie romantische rondom hen.

En zo kan ik nog uren doorgaan.

Maar het komt er op neer, dat de reden dat je partner niet open staat voor de date, niet is dat ze je niet graag zien. De reden is gewoon ons oerbrein.

Gelukkig kan je dit aanpakken. In een volgende post leg ik uit hoe je dat kan doen.

En ik kan je verzekeren dat je zelfs de meest koele kikker warm krijgt voor een date met jou.

Mijn Koen, vraagt nu zelf wanneer we onze volgende date gepland staat (of beter nog: hij organiseert zelf de date :-)).

De magie van onvergetelijke dates thuis is een luchtig, inspirerend en laagdrempelig boek dat ik geschreven heb voor vrouwen die meer vonken en vrolijkheid in hun relatie willen.
Je leert over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Over het belang van romantische dates,  zeker als je al een tijdje samen bent. En je krijgt inspiratie en stappenplannen om zelf 12 originele dates in je eigen huis in elkaar te steken. Waardoor je afwisseling, romantiek en sensualitiet terugbrengt. Door de goede combinatie van tips, adviezen, persoonliojke anekdotes en verhalen zullen veel koppels zich herkennen.