Audiofile – Prempraatje 1 augustus 2022

Ken je eigen liefdestaal!

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show. Wil u graag de volledige uitzending horen, kan dat via deze link

Ken je eigen liefdestaal

Prem, ik kan me voorstellen dat als jullie mij horen praten het soms lijkt of ik een andere taal spreek. En toch spreek ik gewoon Nederlands, alleen een beetje anders.

Wel, in de liefde bestaat dit ook. Er bestaan namelijk 5 verschillende liefdestalen

Er zijn vijf verschillende manieren om je liefde te uiten en te ontvangen. En daar ga ik jullie vanavond een beetje wijzer in maken.

Ik zal starten met een persoonlijk voorbeeld

Koen en ik zijn ondertussen 12 jaar samen, en op een gegeven moment begonnen er kleine frustraties de kop opsteken. Toen we  hoorden over deze liefdestalen, hebben we

onmiddellijk de test gedaan. En wat bleek, wij hebben inderdaad elk een andere liefdestaal. En dat beseffen, heeft toch wel wat frustraties opgelost.

Ik toonde bijvoorbeeld mijn liefde aan Koen door hem af en toe te verrassen met een cadeautje.

Maar Koen bracht nooit een cadeautje mee voor mij. En ik weet het wel, je geeft niet om iets terug te krijgen, maar als je nooit iets terugkrijgt, is dat toch wel een beetje frustrerend. Terwijl Koen op een heel andere manier zijn liefde toont.

Een vriendin van mij bijvoorbeeld hoopte dat haar partner haar wat meer zou knuffelen en vastpakken. Maar dat gebeurde niet. Wel deed die man alles voor haar, hij kookte voor haar, hij deed alle klusjes, hij deed de boodschappen, hij poetste zelf…. Maar zij dacht dat hij geen interesse meer in haar had.

Zie je? Dit zijn allemaal voorbeelden van andere liefdestalen.

Er zijn er in totaal 5. Het concept komt van Gary Chapman, die dit heeft beschreven in zijn boek The 5 love languages: the secret to long lasting love.

Ik ga je nu die 5 talen geven en luister goed, zodat jij kan uitmaken wat jouw taal is en wat de taal van je lover zou kunnen zijn.

Dus hier komen ze:

De eerste is : Fysieke aanraking.  

Als jij houdt van knuffelen, kusjes en aanraken. Dan is jouw liefdestaal Physical touch. 

Als jij er echter van houdt om bij elkaar te zijn, om samen tijd alleen onder jullie tweetjes te doorbrengen dan betekent dat dat jouw liefdestaal Quality Time is! Je hoeft niet noodzakelijk samen iets te doen, maar wel gewoon samen zijn.

 De derde liefdestaal zijn cadeautjes: Als jij graag cadeautjes krijgt, dan is dit jouw taal. Dat is dus de mijne. En dat betekent niet dat ik oppervlakkig bent, maar ik waardeer het gewoon wanneer iemand aan me heeft gedacht. Het hoeven ook niet altijd grote cadeautjes te zijn, iets kleins is ook al fijn, bv een lief briefje op mijn spiegel geplakt bijvoorbeeld. Vind ik heerlijk!

 Mensen die houden van positieve, bevestigende woorden en complimenten, hebben als liefdestaal Bevestiging/words of affirmation! Je vindt het belangrijk dat een ander erkent wat belangrijk voor jou is en waar je moeite voor doet en dat ook zegt.

En dan tenslotte als jij het waardeert wanneer iemand je helpt met klusjes of met de dingen die je moet doen, zonder er iets voor terug te willen dan is jouw liefdestaal Acts of service.

Dus de 5 liefdestalen zijn:

  • Fysieke aanraking
  • Quality time
  • Cadeautjes
  • Words of affirmation
  • Acts of service (helpen) 

Je kan ze misscchien allemaal wel een beetje herkennen in jezelf, maar meestal is er eentje dat primeert.

En eens je weet wat jouw liefdestaal is en die van je partner, zal je veel minder gefrustreerd zijn omdat je denkt dat je partner je geen liefde toont. En kan jij bovendien jouw liefde tonen in de taal van je partner en dat komt dan beter aan.

En ben je single? Dan kan deze kennis je absoluut ook helpen om een potentiële nieuwe lover te doorgronden. Als jij dacht  die nieuwe kandidaten niet geïnteresseerd in je waren, hebben ze misschien gewoon een andere liefdestaal. 

Dus ik raad jullie allemaal aan om te testen wat jouw liefdestaal is. Als jullie naar mijn site gaan 365smiles.net en je klikt daar op Prem praatjes, dan kan je het overzicht vinden én de link vinden naar de site van Gary Chapman waar je via een simpele kwis kan testen wat jouw liefdestaal is.

En voor nu, wens ik jullie in mijn taal nog een rustige nacht en een heerlijke week!

De 5 liefdestalen / voorbeeld