Audiofile – Prempraatje 4 juli 2022

De pretlichtjes van nonkel Willy

met Caroline Anseeuw | Prem Praatjes

Iedere week is Caroline Anseeuw te gast met een vaste column van 5 minuutjes bij Prem Radhakishun (Zwarte Prietpraat, Radio 1). Hier hoort u haar fragmentje uit de hele show. Wil u graag de volledige uitzending horen (op 11 juli was Kim Koops te gast en ging het over haar project “Toen ik 21 was” via deze link.

De pretlichtjes van nonkel Willy!

 

Kim, Wat een leuk project heb jij! (Toen ik 21 was)

Mijn praatje gaat daar een beetje over.

Ik ging normaal deze week een stappenplan geven hoe je,  als je al een tijdje in een relatie zit, hoe je toch je levenspartner, kan warmmaken voor een date met je. Maar dit krijg je een van de volgende weken.

Want toen ik jullie bezig hoorde, dacht ik bij mezelf, Kim’s concept is zo tof. Hier wil ik op inpikken.

Kim interviewt mensen over hun leven en ik weet niet of Kim dit zelf beseft, maar daar maak je iemand gelukkig mee.

En daar ga ik het vanavond over hebben. Over hoe je iemand blij kan maken.

Ik ga jullie vertellen over mijn nonkel Willy en over 365 Smiles.

365smiles.net geeft elke dag een tip om iemand blij te maken. Om iemand een glimlach te bezorgen. Elke dag krijg je een nieuwe tip.

Ondertussen zijn er al honderden mensen aangesloten en krijg ik heel veel enthousiaste reacties.

Want het is wetenschappelijk bewezen dat als je iemand anders blij maakt, dat dit een positief effect heeft op jezelf. En zelfs straffer: Het positief effect op jezelf is dikwijls groter dan het effect op de persoon die je blij maakt.

Er zijn zelfs een aantal therapeuten die de tips van 365 smiles gebruiken in hun sessies voor burn-out patienten.

Iemand blij maken, is zo gemakkelijk om doen. Dat hoeft niet met grootse liefdadigheidsacties te zijn. Dat kan al heel eenvoudig met een complimentje, een glimlach op straat, de deur open houden, oprecht interesse in iemand tonen…

Als je graag inspiratie krijgt en de wereld een klein beetje blijer maken, kan je je gratis inschrijven op 365smiles.net. De tips komen in het Nederlands en in Engels.

Vandaag deel ik een tip van 365smiles die pas wordt uitgestuurd op 17 juli (jullie krijgen dus een sneak preview).

Die tip gaat als volgt: “Vraag een oudere persoon om te vertellen over vroeger, over de tijd toen ze 21 waren”. Daar maak je hen echt gelukkig mee. Zo geef je die mensen het gevoel dat hun leven betekenis had. Dus een beetje een interview zoals Kim doet, vermoed ik.

Het idee is bij me opgekomen door mijn oom, nonkel Willy.

Hij was de enige apotheker in een klein dorp en in die tijd genoot hij wel wat aanzien. Ik herinner hem als een knappe, trotse man en heel het dorp kende hem. Ah ja, want iedereen had wel eens iets nodig uit de apotheek.

Nonkel Willy was een eind in de 80 en nadat zijn beste vriend overleed, ging hij erg achteruit.

Als ik hem ging bezoeken in het rusthuis, zat hij daar meestal wat doelloos voor zich uit te staren.

Totdat ik hem vroeg om iets te vertellen over zijn jeugd. Over vroeger. Dan kreeg hij weer die ondeugende pretlichtjes  in zijn ogen. Ik liet hem vertellen over zijn school van vroeger, oevr wat hij deed in het weekend, zijn favoriete speelgoed.

De man was compleet vergeten wat hij had gegeten die middag, maar kon vol passie vertellen over zijn jeugd 60 jaar geleden.

​Als ik zag hoe deze vragen hem opfleurden, vroeg ik dat ook aan de anderen in het rusthuis. En allemaal bloeiden ze open als ze konden vertellen van vroeger.

Ik ben dus van mening dat we dit meer moeten doen. Het is een win-win. Het is zo leuk om te horen hoe anders het er toen aan toe ging (of juist niet….). En zij vinden het zalig om te vertellen over hun leven.

Studies hebben aangetoond dat terugdenken aan vroeger, de symptomen van depressie vermindert, het gevoel van eigenwaarde verbetert en de tevredenheid over het leven verhoogt.

​Dus ga eens een eenzame oudere bezoeken en vraag hem/haar om te vertellen over vroeger. Ze zullen je dankbaar zijn voor je interesse en je belonen met een lach (al dan niet zonder tanden).

En ik heb een cadeautje voor de luisteraars. Ik heb nl een handig overzichtje gemaakt met de 10 beste vragen die je kan stellen aan een oudere om hen ronduit te laten vertellen.

Hieronder kan je GRATIS dit lijstje downloaden en gebruiken bij je volgend bezoekje!

365 Smiles is een blog en een nieuwsbrief met elke dag een nieuwe tip om iemand anders en jezelf blij te maken